Du Kan Ikke Være for Kræsen Når du Handler Bolig

Der er masser af ting at se til, når man er i gang med at finde sig en ny bolig, som man gerne vil købe eller leje. Det er en stor affære, og man skal helst gøre alting efter bogen, da fejl kan være virkeligt dyre. Det ved vi selvfølgeligt godt alle sammen, og de fleste tilgår da også købsprocessen på en seriøs måde, og med intentioner om, at gøre alting så godt som muligt.

Problemet er dog, at vi jo er mennesker. Vi er ikke ufejlbarlige, og vi er ikke maskiner, der bare kan blive ved med at køre på fuldt blus. Når vi står i en tung og svær situation, så kan vi ofte gøre det rigtigt godt til at starte med ? men på sigt bliver vi kørt trætte. Vi er ikke designede til at skulle overveje hver enkelt lille detalje, og prøve at forudsige konsekvenserne af hver enkelt lille ting vi gør. Det er noget der koster en helt masse tid og energi, og det er kun naturligt, at vi på et eller andet tidspunkt bliver fristede til bare at få det overstået. Vi ved godt ? både bevidst og ubevidst ? at alt det her stress og hårde arbejde er noget, vi kan få til at stoppe, hvis vi bare giver op. Det er ikke svært at købe et hus hvis du ikke prøver at gøre alting rigtigt: du finder bare en annonce der lyder fornuftig, betaler prisen som sælgeren beder om, og skriver under på kontrakten uden at læse den igennem. Det kunne da ikke være nemmere! Men hvis man gør det på den måde så er der god risiko for, at man har dummet sig godt og grundigt. Et hus koster mange penge, og hvis man ikke er mange-millionær så er man altså nødt til at tænke sig godt om igennem hele processen.

De fleste starter som sagt også ud med, at gøre det rigtigt godt. De undersøger markedet, finder en troværdig mægler, overvejer flere muligheder og så videre. Men i løbet af den proces begynder de at løbe tør for energi og mentalt overskud. Hen imod slutningen af processen har de ikke lyst til alt det hårde arbejde længere, og vil bare gerne have det overstået. Det er dog en fejl: du er tæt på, og du skal bare holde ud lidt endnu. I praksis betyder det, at du skal blive ved med at være kræsen. Uanset hvor træt eller udkørt du er, så fortæl dig selv, at du er nødt til at præsentere dig selv som kræsen.

Det betyder, at du stiller spørgsmål til alt hvad der står i tilstandsrapporten. Det betyder, at du nærlæser energirapporten hvis det er et energimærke hus. Det er tungt og hårdt arbejde, men bare rolig: det eneste du behøver at gøre er, at identificere de ting, der ikke er helt optimale, og så nævne dem overfor mægleren eller sælgeren. Du lægger altså det hårde arbejde ? selve problemløsningen ? over på dem. Det eneste du skal gøre er, at være kræsen, og du kan ganske enkelt ikke være for kræsen, når du handler bolig.